Allereerst, je hebt geen burn-out maar je doet een burn-out. Huh, wat schrijf je nu? Ja, door je eigen gedrag en hoe jij door je leven heen gaat zorgt dat ervoor dat je nu een burn-out ervaart. Interessant toch? Ik ga je precies uitleggen waarom en hoe je een burn-out voorkomt, zodat je niet terug gaat vallen in je oude gedrag.
Voor mij betekent een burn-out dat je letterlijk niet meer kan. Alles is je te veel, je hebt een druk hoofd en je lichaam is moe. En dan bedoel ik heel moe, maar ondertussen denk jij ik moet door, want ik heb nog zoveel te doen.
Herkenbaar?
Burn-out betekent niets anders dan dat je bent opgebrand, over je fysieke en mentale grens bent heen gegaan. Alleen heel eerlijk hoe moet je weten wat je grens is fysiek en mentaal. Wat is normaal en wat niet? Tenminste, ik heb het nooit geleerd op school of van mijn ouders.
Hierboven benoemde ik het al even. Je bent fysiek en mentaal over je grenzen gegaan. En dan bedoel ik niet een klein beetje over je grens, maar jarenlang heb je keihard je best gedaan en ben je alleen maar doorgegaan letterlijk!
Het is heel simpel. Als je meer energie uitgeeft dan dat je hebt per dag dan raakt je tank leeg. Een auto kan niet op een lege tank rijden, maar wij als mens hebben dan nog een reservetank. Ik noem het ook wel je dagelijkse batterij en je langer termijn batterij.
Als je een dag te veel energie uitgeeft door een feest wat je hebt georganiseerd of een lange rit tijdens een vakantie dan heb je energie verbruikt uit de reservetank, je langer termijn batterij. Die heb je dus weer op te laden door rust te nemen of een volgende dag wat minder te doen.
Wat jij hebt gedaan is nooit die reservetank opgeladen. Je kunt dit super lang volhouden. Ik heb dat 38 jaar volgehouden, maar op een gegeven moment dan zegt je lichaam doe het zelf maar. Kortom je raakt burn-out doordat je jouw lange termijn batterij helemaal hebt leeg gemaakt.
Vanuit de reguliere zorg leer je vaak dat je vaker nee moet zeggen, meer tijd voor jezelf moet nemen en minder in die agenda moet plannen. En dat is logisch, want dan rust je meer uit en laad jij je batterij weer op. Dus appeltje eitje zou je zeggen.
Alleen wat ze vergeten is dat jij dat wel wilt doen, alleen dat lukt je never nooit niet. En ik zal je uitleggen waarom dit niet lukt.
Stel je verzameld al je moed bij elkaar en je zegt nee tegen een vriendin die vraagt of je haar kunt helpen. Eerst ben je trots dat je het gedaan hebt, maar toch voel je van binnen een minder fijn gevoel. Je voelt je daarna schuldig over het feit dat je er niet bent voor haar. Herkenbaar?
Dit komt omdat je het belangrijk vindt om er voor iemand te zijn. Dat komt omdat je het graag goed wilt doen. Dus als jij er graag voor iemand wilt zijn en dat is jouw waarheid hoe kun je dan vaker nee gaan zeggen, waardoor je agenda leger wordt en je meer tijd voor jezelf hebt.
Dat gaat niet, want dat wat je gelooft zit opgeslagen in je onbewuste brein als programmatje, als patroon. Je hebt dat patroon op onbewust niveau te doorbreken en dat lukt gewoonweg niet door alleen iets anders te doen. Dan ben je aan het zwemmen tegen de stroom in. Je hebt je patronen te her programmeren en dat is precies waar ik je bij kan helpen.
Ik heb nog een video voor je, waar ik nog meer uitleg geef over de energie lekken waar ik het hierboven over had. Dus klik hier op de link en dan kun je de korte video bekijken. Doe er je voordeel mee!
Liefs Karin